Veel mensen weten niet wanneer ze een podoloog moeten bezoeken, want vaak wordt er langer gewacht dan nodig is. Je kunt als uitgangspunt nemen dat ieder type voet- of hielpijn niet normaal en dat je in zulke gevallen zou zo snel mogelijk naar een gaat.

Likdoornen en eelt

Dikke huid staat bekend als eelt en dit wordt meestal gevonden op gebieden met een hoge wrijving. Likdoorns worden meestal gevonden op de harde huid op de bal van de voet, de zijkanten en de bovenkant van de tenen. 

Schoeisel is een van de grootste oorzaken en het kan heel pijnlijk zijn als het opbouwt. Een pedicure zal nodig zijn om de harde huid voorzichtig te verwijderen en je zult van de behandelaar advies krijgen over hoe je het kan voorkomen dat het weer gebeurt.

Je kunt een afspraak maken voor een medische pedicure in Apeldoorn.

Schimmel teennagels

Verdikte en verkleurde teennagels, die meestal gekenmerkt worden door een geel / bruine kleur kunnen worden behandeld. De podoloog maakt de nagels dunner door op regelmatige basis de hoeveelheid schimmelinfectie te verminderen, om zodoende naar het nagelbed te gaan. Je kunt ook de geïnfecteerde teennagel laten verwijderen middels een pijnloze operatie, waarbij een lokale verdoving zal worden gebruikt.

Een schimmelnagel wordt veroorzaakt door een schimmelhuidinfectie die vergelijkbaar is met voetschimmel. Om dit te behandelingen moet er dus effectief worden opgetreden. Daarom moet de getroffen nagel worden afgebroken en moet de geïnfecteerde nagel worden verwijderd. Er is een aantal sessies nodig om dit te herstellen.

Als je last heb van schimmel, dan kun je antibacteriële zeep gebruiken om dit thuis te behandelen. Dit doe je naast het maken van een afspraak met een podoloog, wiens taak het is om met de behandeling het nagelbed te bereiken. Hierbij wordt Lamisil waar Terbinafine in zit gebruikt om de infectie te bestrijden. Net zo lang totdat er een gezonde nieuwe nagel uitgroeit. 

Als je last hebt van schimmel, maak dan een afspraak met de podoloog in Apeldoorn.

Ingegroeide teennagels

Ingegroeide teennagels worden veroorzaakt wanneer de nagel in de huid aan de zijkant van de nagel groeit. De teennagel kan snel besmet raken, sommige noemen dit een vergiftigde teen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar een voetspecialist te gaan.

Het kan of in één bezoek behandeld zijn of je hebt misschien antibiotica nodig, wat betekent dat je binnen 1 week terug zou moeten komen als de pijn en zwelling begonnen is met verminderen. Soms moet er chirurgisch zijn worden ingegrepen. Wat er ook nodig is, het zal zo  pijnloos mogelijk gebeuren.

Gevoelloosheid of zwelling

Heb je pijn en een zwelling (oedeem) in één voet en niet de andere? Dit kan te wijten zijn aan een bloedsomloopprobleem en in dat geval dien je zo snel mogelijk naar een podoloog te gaan. Het kan vele oorzaken hebben. De zwelling kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een gebroken bot, infectie of tendinitis. Wat de oorzaak ook is, de oplossing is om naar een podoloog te gaan, zodat deze het probleem kan diagnosticeren en behandelen voordat het erger wordt.